4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault SCENIC 1.4 TCe - Toyota Verso 1.6

Των φρονίμων τα παιδιά

Με κοινό παρονομαστή το πέρασμα και για τα δύο στην τρίτη τους γενιά, Renault Scenic και Toyota Verso επανατοποθετούνται στο τερέν της άνεσης και της ευχρηστίας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ταξινομήσεων, δεν αποτελεί και το πλέον φιλόξενο έδαφος για πολυμορφικά μοντέλα, όμως αυτό δεν αγγίζει -και καλά κάνει- τους κατά τόπους κατασκευαστές. Μπορεί εντός των δικών μας τειχών το μερίδιό τους στις ταξινομήσεις να μην αγγίζει καν το 4%, επί του συνόλου της ευρωπαϊκής αγοράς, όμως, τα πολυμορφικά φαίνεται πως παίζουν ρυθμιστικό ρόλο, με τις πωλήσεις τους να «κάθονται» για χρόνια σταθερά πάνω από το 10%.
Σήμερα ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στο είδος, η Renault, επανέρχεται όχι με τον πρώτο διδάξαντα, το Espace, αλλά με την τρίτη γενιά του Scenic, που, άλλωστε, είναι και το μοντέλο που ενίσχυσε τα θεμέλια των Γάλλων στην κατηγορία. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Toyota παραμένει μάχιμη, λανσάροντας και αυτή από την πλευρά της την επίσης τρίτη γενιά της Verso, η οποία πλέον αποποιείται την ονομασία Corolla (το ίδιο συνέβη με τη δεύτερη γενιά του Scenic - από Megane Scenic), παύει να αποτελεί μέρος της συγκεκριμένης γκάμας και χαράζει ανεξάρτητα την πορεία της στο χάρτη των μοντέλων του Ιάπωνα κατασκευαστή.
Το ζήτημα εδώ, όπου έτσι κι αλλιώς, για να «σταθεί» κανείς (κάτι που αποδεδειγμένα τα δύο μοντέλα έχουν πετύχει, χάρη στον πρότερο… έντιμο βίο τους), πρέπει να δώσει στην αγορά το κάτι παραπάνω σε επίπεδο άνεσης και ευχρηστίας, είναι το πόσο πιο πέρα από τις επί δύο γενιές δοκιμασμένες λύσεις προχώρησε ο κάθε κατασκευαστής. Σημειωτέον, στην περίπτωση της Verso στα χέρια μας έχουμε την 7θέσια έκδοση, τη στιγμή που η αντίστοιχη (Grand) για το Scenic αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Το ποτήρι φαντάζει μισογεμάτο ή μισοάδειο, ανάλογα πώς θέλει να το δει κανείς, αφού τα επιπλέον καθίσματα συνήθως παραμένουν κλειστά, παρ’ όλα αυτά αρέσουν ως ιδέα στο μοντέρνο οικογενειάρχη που θα προσπεράσει τα σεντάν και θα στρέψει το βλέμμα στα κατεξοχήν οικογενειακά μοντέλα.

Φατρίες
Ακόμα μια κατηγορία όπου η εμφάνιση παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιλογή. Εδώ το η Renault, χωρίς να καταβάλει σημαντική προσπάθεια, δείχνει να έχει το πάνω χέρι. Από την πρώτη κιόλας γενιά του Scenic οι Γάλλοι εντυπωσίασαν. Τότε, πριν από μιάμιση δεκαετία, το σχήμα χαρακτηρίστηκε ως φουτουριστικό. Σήμερα, όπου για το φαίνεσθαι οι αρμόδιοι σχεδιαστές υιοθέτησαν τις σχεδιαστικές τάσεις της εποχής και, φυσικά, τα νέα σχεδιαστικά στοιχεία του εργοστασίου, η τρίτη γενιά του Scenic εξακολουθεί να δείχνει το δρόμο στον ανταγωνισμό. Η απόσταση από το έδαφος παραμένει αντίστοιχη ενός οποιουδήποτε συμβατικού επιβατικού, η μάσκα έχει γίνει πιο σφηνοειδής συγκριτικά με εκείνη του προκατόχου του και, φυσικά, το ενός όγκου αμάξωμα πλαισιώνεται από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Με λίγα λόγια, μια λογική εξέλιξη εκείνου του πρώτου Scenic, που έμελλε να καθιερωθεί ως το σχεδιαστικό πρότυπο για οποιονδήποτε ήθελε να δημιουργήσει ένα πολυμορφικό μοντέλο.
Από την άλλη πλευρά, είναι εμφανής η προσπάθεια που έχει γίνει στη Verso, η οποία, εντούτοις, δεν καταφέρνει να ξεφύγει ούτε από τη γραμμή των υπόλοιπων μεσαίων μοντέλων της Toyota ούτε από τη συντηρητική εμφάνιση της προκατόχου της. Σε αντίθεση με τις ατελείωτες καμπύλες του Scenic, εδώ έχουμε ένα τετραγωνισμένο αμάξωμα, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, προέκυψε χάριν πρακτικότητας. Εκεί, άλλωστε, εστιάζει ολόκληρη η κατασκευή.
Συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά, η νέα Verso είναι κατά 70 χλστ. μακρύτερη και κατά 20 χλστ. πιο πλατιά, κάτι που αυτόματα μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση χώρων και στο εσωτερικό της, τη στιγμή που το ύψος παραμένει ίδιο, ώστε να μην επηρεαστεί προς το χειρότερο η αεροδυναμική του αμαξώματος.
Στο εσωτερικό, κάνοντας λόγο και για τα δύο, η έννοια της πολυχρηστικότητας είναι πανταχού παρούσα. Φανταστείτε τον υποψήφιο αγοραστή ενός εκ των δύο στην έκθεση της αντιπροσωπείας. Τι αναζητά στο χώρο των επιβατών; Τους αποθηκευτικούς χώρους για μικροαντικείμενα και, φυσικά, το χώρο αποσκευών. Όσο περισσότεροι και πιο εξεζητημένοι, σαν αυτούς που κρύβονται στο δάπεδο κάτω από τα πόδια των πίσω επιβατών στο Scenic, τόσο το καλύτερο. Εμείς τα δείξαμε στο μικρό φίλο που μας συνόδευσε στη φωτογράφηση κι εκείνος αναφώνησε «ουάου»! Η κόντρα μεταξύ των δύο αντιπάλων κρίνεται όχι μόνο στα λίτρα, αλλά κυρίως στη διάταξη. Και εκεί είναι που το Scenic δείχνει πως η εμπειρία δεν υποσκελίζεται εύκολα από τα… πτυχία. Το σχεδόν απύθμενο συρόμενο ντουλάπι ανάμεσα από τα εμπρός καθίσματα (εξυπηρετεί και ως υποβραχιόνιο) δεν έχει αντίπαλο. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους χώρους που δημιουργήθηκαν στο ταμπλό για να συγκρατούν αντικείμενα που θες να έχεις πρόχειρα κοντά σου, σαν το κινητό τηλέφωνο, τα κλειδιά του σπιτιού κ.ά. Φυσικά, και στις δύο περιπτώσεις ποτηροθήκες (εμπρός-πίσω), τραπεζάκια αεροπορικού τύπου για τους πίσω επιβάτες, συρόμενα και πλήρως ανακλινόμενα πίσω καθίσματα απλώς πάρτε τα ως δεδομένα. Βασικό πεδίο μάχης αποτελεί ο χώρος αποσκευών. Εκεί θα μπουν σήμερα τα καρότσια μεταφοράς, αύριο τα ποδήλατα και πάει λέγοντας. Με την τρίτη σειρά καθισμάτων της Verso «κρυμμένη» στο δάπεδο, το Scenic κρίνεται οριακά ο νικητής σε επίπεδο αριθμών, με 437-522 λίτρα (ανάλογα με τη θέση των πίσω συρόμενων καθισμάτων) έναντι των 440 για τη Verso, τα οποία περιορίζονται στα 155, αν τα τελευταία δύο καθίσματα είναι όρθια. Και στις δύο περιπτώσεις, αναμενόμενα με την πτώση των καθισμάτων αποκαλύπτεται ένας τεράστιος χώρος, που για το μεν Renault φτάνει στα 1.837 λίτρα, για τη δε Verso στα 1.696. Εντούτοις, προσπερνώντας τη γλώσσα των αριθμών, η πιο τετραγωνισμένη πίσω πόρτα της Verso καθώς και το χαμηλότερο -συγκριτικά- κατώφλι βοηθούν περισσότερο στη φόρτωση βαριών αντικειμένων. Ευνοημένοι από την αύξηση των διαστάσεων της Verso είναι οι επιβάτες της δεύτερης σειράς. Εκεί, όσο πίσω κι αν έχουν τοποθετηθεί τα καθίσματα οδηγού-συνοδηγού, ο χώρος είναι πάντα άπλετος, τόσο για τα πόδια όσο και για το κεφάλι. Αντίθετα, οι αντίστοιχοι επιβάτες του Scenic, αν και δεν έχουν ανάλογο διαθέσιμο χώρο για τα πόδια, δεν πρόκειται να στριμωχτούν, στην περίπτωση όμως που είναι ψηλοί, θα αισθανθούν την οροφή αρκετά κοντά στο κεφάλι τους.
Επιστρέφοντας και κλείνοντας το ζήτημα «εμφάνιση», και πάλι το Scenic είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Το ογκώδες και ποιοτικό ταμπλό με τα αφρώδη υλικά είναι μακράν πιο μοντέρνο από το εξίσου ποιοτικό, αλλά πιο συντηρητικό, της Verso και εδώ το ρόλο του παίζει και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων που παρέμεινε μεν στο κέντρο, αντικαταστάθηκε δε από μια οθόνη TFT. Κεντρικά τοποθετημένα είναι και τα τρία αναλογικά όργανα της Verso, με σαφή κλίση προς τον οδηγό, ο οποίος, αν είναι μέσου ή χαμηλότερου αναστήματος πιθανότατα δε θα έχει απρόσκοπτη ορατότητα προς το δείκτη καυσίμου που κρύβεται πίσω από τη στεφάνη του ρυθμιζόμενου προς όλες τις κατευθύνσεις τιμονιού.
Εκεί όπου η κόντρα των δύο κατασκευαστών έχει ως αποτέλεσμα το «Χ» είναι στη θέση οδήγησης. Σε κανένα από τα δύο ο οδηγός δε θα αισθανθεί πως «έδεσε» πίσω από το τιμόνι. Οι ψηλά τοποθετημένες θέσεις οδήγησης συμβάλλουν τα μέγιστα στην απρόσκοπτη ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά, παρ’ όλα αυτά, τα τιμόνια και στα δύο ήθελαν ακόμα λίγο ψάξιμο. Στο Scenic η στεφάνη έχει μια ανεπαίσθητη, έστω, κλίση προς τα εμπρός, που δε σε αφήνει να νιώσεις απόλυτα άνετα, ενώ στη Verso το τιμόνι, ακόμα και στην ψηλότερη θέση του, παραμένει κάπως χαμηλά.

Αναμενόμενο…
Χρόνια αμέτρητα γίνεται λόγος για τις… ευεργετικές ιδιότητες της υπερτροφοδότησης. Εν προκειμένω αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά περίτρανα, και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο - αμαξώματα με παραπλήσιο βάρος, κιβώτια ταχυτήτων 6 σχέσεων, σχεδόν ίδια ονομαστική ισχύς. Μόνο που η Renault για τη μικρότερη έκδοση του 1.379 κιλών αμαξώματος επέλεξε κινητήρα 1.4 με… αναπνευστικό βοήθημα, ενώ η Toyota έμεινε στην ατμοσφαιρική λύση των 1,6 λίτρων.
Ο 1.4 TCe, ακόμα ένα προϊόν της συνεργασίας Renault-Nissan, παλαιότερα είχε τοποθετηθεί ως ατμοσφαιρικός στα Almera και Primera. Τώρα, χάρη στον ανασχεδιασμό των αυλών εισαγωγής και την προσθήκη υπερτροφοδότη χαμηλής αδράνειας, αποδίδει 130 ίππους/5.500 σ.α.λ., αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο. Η τιμή της ροπής είναι που του δίνει το πλεονέκτημα, αφού πρόκειται για 19,4 χλγμ. από τις 2.250 σ.α.λ., όταν ο 1.6 της Toyota, που αποδίδει επιπλέον 2 ίππους, έχει 16,3 χλγμ./4.400 σ.α.λ. Το αποτέλεσμα είναι πολύ παραπάνω από εμφανές - και μη ζητάτε τη λύση της εξίσωσης στο χαρακτηριστικό «0-100». Εκεί το Scenic μόλις που παίρνει κεφάλι. Η διαφορά εντοπίζεται στις ρεπρίζ, όπου τα 1.440 κιλά της Verso είναι αδύνατον να κρυφτούν, την ίδια στιγμή που το τούρμπο κάνει το Scenic να συμπεριφέρεται σαν καλό 2λιτρο ατμοσφαιρικό χωρίς περιττά ξεσπάσματα. Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί ο πίνακας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την αίσθηση που παίρνει αυτός που βρίσκεται πίσω από τα χειριστήρια: με τέσσερις ή πέντε επιβάτες και αποσκευές, η Verso «γονατίζει» και αναγκαστικά καταφεύγεις σε μικρότερες σχέσεις, ενώ το Scenic επιταχύνει σαν από κεκτημένη. Χάρη σ’ αυτό, η κατανάλωσή του, που, λόγω τούρμπο, θα μπορούσε να «απογειωθεί», κρατιέται στο… ύψος των περιστάσεων. Σημειώνουμε τα 11,5 λίτρα/100 χλμ. ως μέση τιμή για το Scenic, με τη Verso να καταγράφει 10,8 λίτρα για να μπορέσει να το ακολουθήσει.
Το παζλ της αίσθησης συμπληρώνεται από την ανάρτηση. Η μαλακότερη, συγκριτικά, ρύθμιση αυτής του Scenic, του προσδίδει και πάλι τον τίτλο του κορυφαίου σε επίπεδο άνεσης στην κατηγορία. Χωρίς να υπάρχει κάτι το μεμπτό, η Verso αποδεικνύεται λίγο σφιχτότερη στις εγκάρσιες ανωμαλίες, οι οποίες όμως, μαζί με χίλια δυο άλλα προβλήματα, πρωταγωνιστούν στους ελληνικούς δρόμους. Το κέρδος από την επιλογή της Toyota στη ρύθμιση της ανάρτησης αντικατοπτρίζεται στις μικρότερες κλίσεις του αμαξώματος και στην πιο ουδέτερη συμπεριφορά, τη στιγμή, όμως, που στο Scenic μόνο στην περίπτωση που πιέσεις στο όριο θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις για να… επανέλθει η ουρά στη θέση της. Τα ηλεκτρικά τιμόνια που επέλεξαν και τα δύο στρατόπεδα σίγουρα δεν ξυραφίζουν, ποιος όμως απαιτεί κάτι τέτοιο στην κατηγορία; Ίσα ίσα, αποδεικνύονται όσο ελαφρά χρειάζεται να είναι και με ικανοποιητικό επίπεδο πληροφόρησης.

Επιβίβαση
Εύκολα διακρίνει κανείς τα σημάδια βελτίωσης και την προσπάθεια που έχουν κάνει προς τα εκεί και οι δύο κατασκευαστές. Το έργο της Toyota, μάλιστα, ίσως ήταν δυσκολότερο, αφού η Renault αποδεδειγμένα είναι ο κυρίαρχος στην κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζει τα κατατόπια. Εντούτοις, οι Γάλλοι κατάφεραν να ομορφύνουν αισθητικά κι άλλο το σύνολο, ενώ έκαναν ένα μεγάλο βήμα στα δυναμικά χαρακτηριστικά του, επιλέγοντας τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα για τη βασική έκδοση του Scenic. Σίγουρα, η προσπάθεια της Toyota είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού εδώ μιλάμε για βελτίωση σε όλους τους τομείς, συγκριτικά με την προηγούμενη Verso, όμως και πάλι η νέα εμφάνιση, το φρέσκο εσωτερικό, ο βελτιωμένος κινητήρας για τη βάση και οι λύσεις πολυχρηστικότητας εντός δε φτάνουν. Τα σκήπτρα παραμένουν στο Scenic, το οποίο ακόμα και σήμερα δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο στην κατηγορία._ 4Τ

Η άλλη άποψη
Δε μιλάμε για γνήσιο πολυμορφικό, αλλά για μια μάλλον ερμαφρόδιτη πρόταση, οι πωλήσεις της οποίας όμως -στην ελληνική αγορά- αποζημιώνουν το δημιουργό του. Το Nissan Qashqai στην έκδοση «+2» υιοθετεί λύσεις συνυφασμένες με τα MPV, όπως είναι η συρόμενη δεύτερη σειρά καθισμάτων και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (στάνταρντ η πανοραμική ηλιοροφή, μεγαλύτερη πέμπτη πόρτα). Τα επιπλέον δύο καθίσματα δε θα φιλοξενήσουν επιβάτες ψηλότερους από 1,60 μ. (όπως και στη Verso), εντούτοις άνετα θα μεταφέρουν μεγαλύτερα παιδιά που δε χρειάζονται πλέον παιδικό κάθισμα.
Και αυτά με το πλεονέκτημα της αυξημένης απόστασης από το έδαφος, είτε πρόκειται για τη μεγαλύτερη 2λιτρη τετρακίνητη έκδοση είτε για τη βασική με κίνηση στους δύο τροχούς και κινητήρα 1,6 λίτρων.

ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜxΠxΥ 4.521x1.780x1.645 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.529 κιλά
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ 130-550 λίτρα

ΤΙΜΗ 23.540 ευρώ


Box ford C MAX
Ford C-Max και Grand C-Max
Στη φιλοσοφία της Renault, με δύο διαφορετικά αμαξώματα για κάθε έκδοση (5θέσια ή 7θέσια) κινείται και η Ford για την επόμενη γενιά του C-Max, που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Φρανκφούρτης και αναμένεται να λανσαριστεί στα τέλη του 2010. Το νέο C-Max θα διαθέτει συρόμενες πίσω πόρτες (στην έκδοση Grand) και, φυσικά, όλα τα χαρακτηριστικά πολυχρηστικότητας των μοντέλων της κατηγορίας (πλήρως αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα, συρόμενη δεύτερη σειρά, πλήθος αποθηκευτικών χώρων), ενώ για τη βάση της γκάμας του, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η εταιρεία έχει επιλέξει ένα νέο 4κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο 1,6 λίτρων.

RENAULT SCENIC
ΥΠΕΡ
- ΑΝΕΣΗ
- ΕΜΦΑΝΙΣΗ

ΚΑΤΑ
- ΚΛΙΣΕΙΣ ΑΜΑΞΩΜΑΤΟΣ

TOYOTA VERSO
ΥΠΕΡ
- ΧΩΡΟΙ

ΚΑΤΑ
- ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- H ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛ. ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟΥ ΣΤΟ SCENIC
- ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΑΚΙ ΣΤΗ VERSO ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
- Η ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ VERSO

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ
- ΒΑΣΕΙΣ ISOFIX ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ VERSO

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η μοναδική έκδοση της Verso με 7θέσια διάταξη (Luna) στοιχίζει 23.410 ευρώ, ποσό που αυτόματα την κάνει κατά πολύ ακριβότερη της βασικής του Scenic (Confort) με τα 20.300 ευρώ, αλλά και εκείνης του Grand Scenic με τα επτά καθίσματα, που στοιχίζει 21.800 ευρώ. Αντίστοιχα, η 5θέσια Verso στη βασική έκδοση Terra, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων VSC+, 7 αερόσακους και σύστημα υποβοήθησης και κατανομής πέδησης, κοστίζει 21.260 ευρώ. Το κοστολόγιο και για τα δύο αναμενόμενα μπορεί να ανέβει αρκετά, ενώ επιγραμματικά σημειώνουμε πως η «κλασική» πια πανοραμική ηλιοροφή του Scenic στοιχίζει 1.200 ευρώ. Σημαντικότερο και… πιο περίεργο όλων είναι η απουσία του ESP από τη βασική έκδοση του Scenic, για το οποίο απαιτούνται επιπλέον 850 ευρώ.